Prostataforstørrelse

Vandborg, Niels, speciallæge

Definition:

En godartet forstørrelse af prostata (blærehalskirtlen). Kræft i prostata er en anden sygdom, men begge tilstande kan optræde samtidig. Prostata er en kirtel, som normalt er på størrelse med en kastanje, og er placeret lige under urinblæren, omkransende urinrøret. Kirtlen findes kun hos mænd.

 

Hvem og hvor mange:

Næsten alle mænd udvikler forstørret prostata med alderen. Men det giver kun gener, hvis kirtlen trykker på urinrøret, eller hvis der i kirtlen udvikles kræft.

 

Symptomer:

På grund af afklemningen af urinrøret optræder følgende symptomer i mere eller mindre udtalt grad: urinstrålen bliver svagere; man får hyppigere vandladning, både om dagen og om natten; der kan pludselig optræde meget stærk vandladningstrang, så man må skynde sig på toilettet for ikke at lade vandet i bukserne; efterdryp af urin efter vandladningen; og der kan opstå svie eller smerter ved vandladningen.

 

Årsager:

Blærehalskirtlen er som nævnt en kirtel. Kirtlen påvirkes af det mandlige kønshormon og vokser gennem livet. Kirtlen kan vokse så meget, at den afklemmer urinrøret og giver de ovennævnte symptomer.

 

Behandling:

Diagnosen stilles dels på symptomerne, og dels ved at lægen med en finger i endetarmen på patienten, kan føle på blærehalskirtlen og vurdere, om den er forstørret. Herudover kan afklemningsgraden vurderes ved hjælp af en såkaldt flowmåling, hvor urinstrålingens hastighed måles. Om blæren tømmes helt ved vandladningen kan vurderes ved hjælp af røntgen og ultralydsundersøgelse.

Sygdommen behandles overvejende med medicin, der virker efter to forskellige principper, enten ved at få nerverne til prostata til at slappe af og dermed give bedre afløb, eller ved at hæmme det mandlige kønshormen, således at kirtlernes vækst hæmmes og kirtlen skrumper ind.

I nogle tilfælde er den medicinske behandling ikke nok, og man foretager en operation, hvorved en del af blærehalskirtelvævet skrabes væk ved hjælp af en kikkert (et endoskop), der føres op gennem urinrøret.
Der kan opstå komplikationer til denne operation, i form af bagudrettet sædafgang, hvorved sæden skydes op i urinblæren i stedetfor at gå ud igennem urinrøret. Denne komplikation er hyppig men mindre generende.
Af de mere ubehagelige komplikationer kan nævnes nedsat potens og forsnævring af urinrøret på grund af arvævsdannelse.
Man kan også oplægge en såkaldt spiral, den presser kirtelvævet væk fra urinrøret.
Der er over de senere år fremkommet nogle mindre voldsomme operationsmetoder i form af varmebehandling eller laserbehandling.

Den bedste behandling bliver en afvejning af patientens gener stillet op imod behandlingens effektivitet og bivirkningerne ved behandlingen.

 

Prognose:

Som anført er prostataforstørrelsen en godartet sygdom og en af de ovennævnte behandlingsmetoder vil ofte kunne hjælpe patienten.

Det er vigtigt at søge læge ved vandladningsproblemer, for at få stillet en korrekt diagnose, og dermed også at få den rette behandling.

 

Relevante emner

Kræft i prostata