Pubertet, for tidlig, børn

Bjerager, Mia, læge

 

Hvad er for tidlig pubertet?

Ved for tidlig pubertet forstås, at pubertetsudviklingen hos et barn sætter ind på et for tidligt tidspunkt i barndommen.
Man definerer at puberteten er for tidlig, hvis piger viser tegn på brystudvikling og kønsbehåring før de er 8 år, samt hvis drengenes testikler begynder at vokse, og de får kønsbehåring før 9-års alderen.
Denne tilstand kan skyldes en række af forskellige forstyrrelser med forskellige årsager.
Nogle gange er der også en bagved liggende sygdom. I mange tilfælde kan man ikke finde nogen grund til, at hypofysen pludselig begynder at producere kønshormoner flere år for tidligt.

 

Hvem kan få for tidlig pubertet?

Den normale pubertetsudvikling er forskellig fra folkeslag til folkeslag. Det er for eksempel kendt at kvinder i Sydeuropa hurtigere går i pubertet end skandinaviske kvinder. Pubertetens indsætten er også meget forskellig fra familie til familie.
For tidlig pubertet er meget mere almindeligt hos piger end hos drenge. Det er også mere almindeligt, at man hos disse piger ikke kan finde en årsag til forstyrrelsen. Hos drenge med for tidlig udvikling, finder man langt hyppigere en årsag.
De årsager, der kan være til at en pubertet begynder alt for tidligt kan være: Svulster i hjernen, oftest i hypofysen, svulster i binyrerne, svulster i æggestokke eller i testikler, adrenogenitalt syndrom, påvirkning af medicin.
Da dette jo er alvorlige tilstande, bliver børn, der har for tidlig kønsmodning, undersøgt grundigt med blodprøver og scanninger.

 

Hvilke symptomer ses ved for tidlig pubertet?

Hos piger yngre end 8 år

 
 
  • Det første tegn på pubertetsudvikling er begyndende brystudvikling.
  • Kønsbehåringen kan komme samtidig, men ses som regel lidt efter.
  • Udviklingen af hår under armene og første menstruation følger.
  • Længdevæksten accelerer.
 
 

Hos drenge yngre end 9 år

 
 
  • Testiklerne og tissemanden begynder at voksne
  • Der begynder at komme kønsbehåring og uren hud
  • Rejsning og natlige sædafgange kan forekomme
  • Stemmen går i overgang.
  • Længdevæksten accelerer.
 
 

Hvordan smitter for tidlig pubertet?

Det smitter ikke, men er meget familiært afhængigt. Piger med meget tidlig kønsmodning uden nogen tilgrundliggende årsag, kommer ofte fra familier, hvor kvinderne er begyndt puberteten meget tidligt.

 

Hvordan behandles for tidlig pubertet?

I de tilfælde, hvor den tidlige kønsmodning skyldes en tilgrundliggende årsag, som for eksempel en svulst i hjernen, i binyrerne eller i æggestokkene, der producerer hormoner, må denne svulst opereres væk for at stoppe hormonproduktionen.
I de tilfælde, hvor en årsag ikke kan påvises kan man stoppe udviklingen ved at indgive nogle overordnede styrehormoner, der bremser produktionen af kønshormonerne.
Det er hensigtsmæssigt at gøre dette i en periode for at bremse puberteten til barnet når en relevant alder både af hensyn til den psykiske udvikling og den sociale situation samt af hensyn til barnets vækst og slut højde, dvs. højden som udvokset.

 

Prognose?

Hvis det er en hjernesvulst, der er den tilgrundliggende sygdom, er prognosen selvfølgelig helt afhængig af dennes type og beliggenhed.
Hos gruppen hvor årsagen ikke kendes er prognosen god. Det vigtige er at opdage tilstanden så tidligt som muligt. Når puberteten først er godt i gang, begynder vækszonerne i knoglerne at lukke og længdevæksten ophører. Dermed holder barnet op med at vokse og opnår altså ikke den sluthøjde, eller voksen højde, som han eller hun genetisk var bestemt til.
Hvis puberteten bremses ved hjælp af de styrende kønshormoner har dette betydning for barnet sluthøjde.