Rygmarvsbrok, børn

Bjerager, Mia, læge

 

Hvad er rygmarvsbrok?

Spina bifida er en udviklingsdefekt. Den skyldes en manglende lukning af den bageste del af en ryghvirvel. Den kan sidde forskellige steder i hvirvelsøjlen. I nogle tilfælde poser rygmarv og nerverødder sig ud af rygmarvskanalen (myelomeningocele). Alt efter hvor den sidder, giver det forskellige symptomer, lige fra fuldstændig symptomløst, hvis der ikke er nogle nerver involveret, til dramatiske og alvorlige nerveforstyrrelser.
Den skjulte spina bifida, som ofte er et tilfældigt fund, sidder i den nederste del af lænde-hvirvelsøjlen. Den er fuldstændigt betydningsløs.

 

Hvem kan få rygmarvsbrok?

Det er en medfødt defekt, som alle kan have. Den skjulte spina bifida uden nerveinvolvering er et ret almindeligt tilfældigt røntgenfund (op til 15-20% af alle raske voksne har den).

 

Hvilke symptomer ses ved rygmarvsbrok?

 
  • Undertiden er det ledsaget af hudforandringer over defekten. Mest almindeligt er en hårtot, et jordbærmærke, eller en anderledes tynd hud.
  • Da nerverne kan være involveret kan børnene med spina bifida have forskellige symptomer fra de involverede nerver.
  • Hvis ingen nerver er involveret er den fuldstændig symptomløs.
  • De kan have vandladnings forstyrrelser. De har svært ved at holde på vandet og dryp-tisser.
  • De kan have asymmetri af benene. Det ene ben og den ene fod er måske mindre og tyndere end det andet ben eller den anden fod.
  • De kan have områder på benene med nedsat følsomhed.
  • Ved myelomeningocele (en cystisk udposning af hjernehinder, der indeholder rygmarv og nerver) er nervepåvirkningen så alvorlig, at børnene oftest bliver stærkt handicappede, de har problemer med at gå og problemer med at holde på vandet og nogle gange også på afføringen.
 
 

Hvordan smitter rygmarvsbrok?

Det er ikke en smitsom tilstand. Det har været mistænkt at kvinder der har mangel på folinsyre under graviditet oftere end andre føder børn med rygmarvsbrok. Derfor anbefaler man, at alle gravide kvinder i de første svangerskabsuger spiser folinsyre.

 

Hvordan behandles rygmarvsbrok?

Hvis det drejer sig om den symptomløse spina bifida uden nerveinvolvering, som tit findes ved et tilfælde, er behandling ikke nødvendig.
Hvis der er nogen involvering af nerverne i rygmarven, er behandlingen operation.
De store rygmarvsbrok skal opereres i barnets første levedøgn.

 

Prognose

Er helt forskellig alt efter om der er nerver involveret. Spina bifida kan således i nogle tilfælde være fuldstændig betydningsløs og i andre tilfælde indebære en alvorlig risiko for handicap.