Slimsæks-inflammation ved hælbenet

Larsen, Eilif , speciallæge, dr. med.

Årsager og skadesmekanisme

Achillessenen fæster lidt nede på hælbenet, og for at den øvre del af senen ikke skal slide mod knoglen adskilles senen fra knoglen af en slimsæk (bursa), se Figur 1. Da huden over hælbenet er udsat for ydre tryk fra sko findes der også mellem huden og hælbenet en slimsæk, som tillader en vis bevægelse af huden i forhold til knoglen, se Figur 1. Sidstnævnte slimsæk er beliggende på det sted, hvor vi kan få vabler, hvis vi har fået nye sko med for hård hælkappe.
Hvis slimsækken mellem achillessenen og hælbenet udsættes for vedvarende eller gentagent større tryk, vil slimsækken hæve og blive inflammeret. Det kan skyldes, at hælknoglen er stor eller er blevet uregelmæssig pga hyppigt tryk fra hælkappe, brug af for små sko eller sko med stiv hælkappe. En overbelastning af selve achillessenen med fortykkelse af denne vil også medføre et øget tryk på slimsækken. Fødder med høj svang er lidt mere disponeret til nævnte, idet hælbenet da står mere stejlt, hvilket øger trykket mod senen, og dermed slimsækken. Et direkte slag/spark mod hælbenet kan ligeledes fremkalde hævelse af både sene og slimsæk.
Slimsækken mellem huden og hælbenet vil reagere med samme inflammation ved tryk udefra, og er dette tryk vedvarende eller gentages hyppigt, vil det også kunne føre til øget knogledannelse og dermed yderligere forværring.

 

Symptomer

Er det slimsækken mellem huden og hælbenet, som er påvirket, vil der ses en bløddelshævelse bagtil og lidt udvendigt på hælen. Der kan være rødme og øget varme af huden, og ofte vil der være “hård” hud, som udtryk for langvarigt øget tryk. Knoglen kan mærkes forstørret.
Er slimsækken mellem achillessenen og hælbenet inflammeret vil senen sjældent være hævet, undtagen den er inflammeret og dermed er den udløsende årsag. Der kan ses og mærkes en lille bløddelshævelse foran senen. Ved tryk fra siderne, lige foran senen, udløses der smerter, mens der ikke er særlig mange smerter ved tryk på selve senen. Udspænding af senen med opadbøjet fod udløser smerter, idet slimsækken derved trykkes mere. Nævnte smerter vil naturligvis også kunne udløses, såfremt der eksisterer en inflammation i nederste del af achillessenen eller både i sene og slimsæk.

 

Diagnose

Det er en klinisk diagnose med ovenstående baggrund, men i langvarige tilfælde med sene- og knoglefortykkelse er det nødvendigt med røntgenundersøgelse til at vurdere eventuelle uregelmæssigheder på hælbenet (morbus Haglund). Til vurdering af sene og slimsæks forholdene vil ultra- og/eller magnetresonansskanning kunne bidrage.

 

Behandling

Ydre udløsende faktorer skal korrigeres, dvs. ændre det som medfører ydre tryk på hælen, f.eks. andre sko med blød hælkappe. Indlæg for korrektion af foddeformitet, evt. hælforhøjelse på 0,5 – 1 cm, støddæmpende sko og bløde strømper. Hvis man er løber, skal man tænke på at købe sko der er ½ til 1 skonummer større, idet foden udtrættes og dens længde øges på de lange distancer.
I den akutte fase behandles med is efter aktivitet, der skal benyttes sko uden hælkappe og der kan suppleres med en inflammationsdæmpende medicin (gigttabletter). Træningsmængden skal reduceres og ændres evt. til cykling, svømning og/eller løb i vand.
I enkelte langvarige tilfælde kan blokade eller operation blive nødvendig. Ved operation fjernes evt. prominerende hælknogle og slimsækken samtidig , se Figur 2.

 

Prognose

Elimineres de ydre trykgivende faktorer, og behandles der før tilstanden bliver kronisk, er den god hos de fleste.