Småbørnsdiarré

Bjerager, Mia, læge

 

Hvad er småbørnsdiarré ?

Småbørnsdiarré er et velkendt billede, hvor børn i alderen ½-3 år har løse, tynde afføringer op til 3-10 gange per døgn. Der er karakteristisk er, at det er børn der trives. De tager på i vægt og vokser i længden. De er ikke generet af de tynde afføringer og har ikke mavesmerter.

 

Hvem kan få småbørnsdiarré ?

Børn i alderen ½-3 år. Det ses ofte hos børn, som drikker meget. Specielt hvis de drikker meget juice, saft eller andre sukkerholdige drikke.

 

Hvilke symptomer ved småbørnsdiarré ?

 
  • Børnene har tit mange vandige, splattede afføringer om dagen.
  • Hele ærter og majs i afføringen er ikke et udtryk for nedsat optagelse af næringsstoffer fra tarmen, men et udtryk for dårlig tygning.
  • Afføringsmønsteret kan veksle mellem normal afføring og meget tynde smattede afføringer.
  • Børnene har meget sjældent afføring under søvn, men det er meget almindeligt for denne gruppe børn at have en vandig afføring som det første efter opvågningen.
  • Børnene følger deres vækstkurver både i højden og på vægten.
 
 

Hvordan smitter småbørnsdiarré ?

Det er ikke en infektionstilstand, der smitter.

 

Hvordan behandles småbørnsdiarré ?

Fraset at begrænse indtaget af saft og juice er det ikke en tilstand, der skal behandles. Tarmen fungerer jo godt nok og optager de næringsstoffer den skal, for at barnet kan vokse og udvikle sig.
Efterhånden som tarmen modnes går tilstanden over af sig selv og barnet begynder at lave formede pølser.

 

Prognose

Er rigtig god. Tilstanden går over af sig selv. Der er dog nogle børn, der bliver ved at have meget løs og splattet afføring igennem flere år.
De eneste komplikationer, man ser, er børn, der bliver sat på mærkelige diæter, og som følge deraf udvikler spiseproblemer.