Strubelågsbetændelse, børn

Ravn, Susanne Holst, læge

Hvad er strubelågsbetændelse?

Strubelågsbetændelse er en infektion på strubelåget, oftest forårsaget af bakterien hæmophilus influenzae. Infektionen medfører hævelse af strubelåget, hvilket igen indebærer risiko for vejrtrækningsbesvær.

 

Hvem kan få strubelågsbetændelse ?

Strubelågsbetændelse ses efter indførelsen af vaccination mod hæmophilus influenzae type B (Hib-vaccinationen, der gives i 3, 5 og 12 måneders alderen) kun sjældent. Ses hyppigst i alderen 2-7 år. Forekommer med samme hyppighed hos piger og drenge.

 

Hvilke symptomer er der ved strubelågsbetændelse ?

 
  • De første symptomer er høj feber samt let besværet vejrtrækning, eventuelt med en ledsagende pibende lyd ved indånding.
  • Herefter tilkommer hurtigt synkebesvær og synkesmerter, ondt i halsen samt spisevægring.
  • På grund af synkebesværet vil barnet være udtalt savlende.
  • Almentilstanden er påvirket, således at barnet er sløvt og slapt.
  • Barnet kan eventuelt være hæst.
  • Hvis vejrtrækningsbesværet tiltager, vil der tilkomme blålig misfarvning, der starter omkring læberne og på neglene, og herefter breder sig.
 
 

Hvordan smitter strubelågsbetændelse ?

Sygdommen erhverves fra andre syge eller eventuelt fra raske, der bærer bakterien i sine luftveje uden selv at blive syge (kaldes raske bærere). Smitten sker ved luftbåren dråbeinfektion, det vil sige ved hosten, nysen mm., hvorved bakterierne, der flyver rundt i luften, får adgang til slimhinden. Inkubationstiden er få dage.

 

Hvordan behandles strubelågsbetændelse ?

Idet strubelågsbetændelse er en potentielt livstruende tilstand, skal barnet straks ses af en læge. Ved begrundet mistanke skal barnet straks indlægges, og barnet skal følges af indlæggende læge til sygehuset og skal under transporten sidde op. Ved ankomst til sygehuset vil barnet som hovedregel straks blive set i svælget under tilstedeværelse af narkoselæge, idet et stort, hævet strubelåg ved berøring kan hæve en anelse, og denne lille hævelse kan betyde aflukning af luftvejene med behov for anlæggelse af en tube forbi strubelåget og ned i luftrøret, så barnet kan trække vejret igen.
I tilfælde af bekræftigelse af denne sjældne tilstand indlægges barnet, og der startes behandling med bredspektret penicillin (ampicillin) direkte i blodbanen, og dette fortsættes i 7 døgn. Derudover opstartes i svære tilfælde behandling med binyrebarkhormon (ligeledes direkte i blodbanen), der medfører, at strubelågshævelsen aftager. Denne behandling fortsættes, indtil barnet er tydelig bedring, hvad angår vejrtrækningen.

 

Prognose

Idet det drejer sig om en infektion forårsaget af bakterier, bliver alle raske, så snart behandlingen er startet. Det vigtigste er, at den rigtige diagnose bliver stillet, og barnet indlagt, idet det er risikoen for vejrtrækningsbesvær før indlæggelsen, der er det farlige og potentielt livstruende. Efter indførelse af vaccination mod hæmofilus influenzae (Hib 1-3) ses denne tilstand yderst sjældent.

 

Relevante emner

Halsbetændelse, børn